Sălăjul – raiul maşinilor second – hand

Circa 1.700 de maşini second-hand au fost înmatriculate, în primele şase luni ale anului, în Sălaj, însemnând 40 autovehicule la 1.000 de salariaţi, în timp ce, în aceeaşi perioadă sălăjenii au înmatriculat doar 36 de maşini noi, echivalentul a 0,8 autoturisme la o mie de salariaţi. Astfel, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Sălajul ocupă prima poziţie în clasamentul importurilor de maşini second-hand raportat la numărul de salariaţi, fiind urmat de Suceava şi Botoşani. În cele trei judeţe au fost importate peste 30 de maşini vechi la mia de angajaţi, în condiţiile în care salariul mediu net în regiune este în jurul a 1.200 de lei lunar.

Judeţul cu cel mai învechit parc auto
De altfel, peste două treimi dintre autovehiculele din Sălaj sunt mai vechi de 12 ani, fiind judeţul cu cea mai bătrână “flotă” de autoturisme, potrivit unei centralizări întocmite de site-ul Analizeeconomice.ro. În cele mai multe judeţele ale ţării predomină autoturismele cu vechimea cuprinsă între şase şi zece ani, iar în 15 dintre ele, cele mai multe maşini au între 11 şi 15 ani. În 26 de judeţe, jumătate dintre maşini sunt mai vechi de 12 ani. Astfel, potrivit sursei citate, în top 5 cu cel mai învechit parc auto se regăsesc două judeţe din Transilvania. Sălajul, cu 66 la sută din maşini mai vechi de 12 ani ocupă chiar primul loc, urmat de Mehedinţi, cu 63 la sută, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, cu 61 la sută şi Arad, 60 la sută.
Judeţele din vestul ţării şi nord au cele mai învechite parcuri de autoturisme, importurile de maşini second-hand în aceste zone dovedindu-se a fi într-o proporţie mai ridicată decât în restul ţării. În cinci ani, parcul de autovehicule la nivel naţional a crescut cu 17 la sută, în timp ce creşterea înregistrată la autoturismele mai vechi de 12 ani a fost de 59 la sută. Braşovul şi Clujul sunt singurele judeţe din Transilvania care sunt sub media naţională în privinţa numărului de maşini înmatriculate cu peste 12 ani vechime, la doar câteva procente distanţă pe aproape fiind Sibiu (53 la sută), Bihor (55 la sută) şi Maramureş (56 la sută). Pe locurile 6-7 sunt Satu Mare şi Mureş (59 la sută), iar top 10 este completat de Alba, Covasna şi Hargita (58%). La polul opus, judeţele cu un procent redus de rable sunt Ilfov (24 la sută), Bucureşti (29 la sută), Argeş (40 la sută) şi Constanţa (43 la sută).

Tot al treilea sălăjean aduce maşini second-hand
În ceea ce priveşte autoturismele noi, Sălajul ocupă tot un loc fruntaş în topul judeţelor cu cele mai mici vânzări. Potrivit datelor Direcţiei Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, mărcile de maşini preferate de sălăjeni s-au dovedit a fi Dacia, Audi, Land Rover, Renault, Toyota şi Volkswagen. “În ultimii ani, în Sălaj situaţia a fost cam aceeaşi. Numărul maşinilor noi înmatriculate este extrem de mic comparativ cu celelalte judeţe ale ţării. Cu toate că numărul certificatelor de înmatriculare eliberate la noi îl depăşeşte pe cel al unor judeţe precum Satu Mare sau Bistriţa-Năsăud, ocupând locul 18 sau 19 la nivel naţional, acestea sunt pentru autoturisme second-hand. La acest capitol suntem campioni. Cred că tot al doilea sau al treilea sălăjean se ocupă cu adusul maşinilor din străinătate”, explică Remus Stanciu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Sălaj.
Locul al doilea este ocupat de Caraş Severin, cu doar zece maşini noi înmatriculate într-o lună, cele mai multe dintre ele fiind Dacii. Cu un autoturism în plus, respectiv cu 11 maşini noi înmatriculate în luna aprilie, judeţul Olt se află pe locul trei.
La polul opus se află Bucureştiul, cu cele mai multe maşini înmatriculate: peste 3.300 de unităţi, reprezentând două treimi din totalul la nivel naţional. Pe locul doi se află Ilfov, cu 194 de maşini noi înmatriculate, urmat de judeţul Cluj, cu 109 autoturisme. Cele mai multe din totalul acestora sunt Dacii, urmate de maşini marca Skoda.
La nivel naţional, au fost înmatriculate aproape 5.000 de autoturisme noi. Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul maşinilor noi este mai mic cu aproximativ şase la sută.

13 Thoughts to “Sălăjul – raiul maşinilor second – hand”

  1. autohandler

    Tat al treilea salajan nu aduce masini, ii exagerat, da’ aduc unii cat pentru toti, deja au aparut vile facute numa din bijnita de masini.In orice caz, pe Oper lising nu-i intrece nimeni, munti de masini aduc, is curios firma transportatoare ce profit are, ca aduc cred si 20 masini p-on trailer, aia da afacere

  2. Anonim

    Ca sa nu mai vorbim de polititii care aduc masini!

  3. om

    tot al doilea salajean care aduce masini e politist

  4. Audi cineva?

    Unde-i vestita, Directie Verificari Fiscale infiintata cu surle si trambite?? putorile astea de la finante iau salarii de 4-5000 lei/luna/aici pe pamant, stau in birouri dotate cu aer conditionat si asteapta contribuabilii sa-si declare veniturile! Cati vanzatori si transportatori de masini si-o declarat veniturile???? nemernicii de la finante ar trebui sa aduca bani de acasa sa vie le lucru, putorile

  5. Pt cel de la 5:29

    Ești un gunoi fraiere ,așa e la noi,mori de invidie si de asta nu o sa faci nimic in viața ta pt ca nu îți ajuta D-zeu.

    1. Anonim

      tu de care esti, putoare sau oarece samsar evazionist?

  6. ivv

    uitati-va in curte la fostul Vinalcool ce-i acolo si apoi mai vorbim .
    Alo RAR-ul unde sunteti la baut cu Fort sau paziti statia lui Guset

  7. puscas

    cat apa a mai curge pe Valea Zalaului pana cand vor fi impozitati samsarii de masini second-hand, daca tat ii la moda subiectul evaziunii fiscale, finantele, procurorii, politia is in concediu prelungit de meditatie contemplativa sasie?

  8. Samsar s.r.l.

    Raiul masinilor second-hand=raiul evazionistilor, la care asista cu mare admiratie institutiile statului cu functionari platiti cu bani grei de la bugetul statului, tot mai gol pe zi ce trece, da tziganii care au vandut fier de vechi nu scapa niciunul de bratul lung al legii, bravos monser

  9. Zzz

    La cat iti ofera tara asta …de curge numai laptele si mierea banuiesc ca oricine ar putea sta la un program de 8 ore , ar avaea apt/casa lui si bineinteles ar fii plecat in fiecare weekend cu familia cel putin la o iarba verde…..well departe de a fii realitate, traim intr-o tara de kkt cu oameni de kkt asa ca … Fiecare face ce crede ca e mai bine pt el si bineinteles suporta consecintele. Pt invidiosii care stau ca sobolanii …get a life!

    1. Xxx

      Invidiosi sunteti voi intre voi, cand unu’ da tzeapa mai mare decat altul cu masini ajustate la kilometri, motoare prefierte si caroserii cu botox, majoritatea asazisilor handleri sunt de cea mai joasa speta umana, asa ca nu-i nimeni invidios pe voi, ramaneti in mocirla voastra.

  10. Anonim

    Directorul adjunct de la AJOFM este cel mai mare samsar. Pura Alexandru se ocupa 90% din timp de bisnita si doar 10% de someri.

  11. Gabi

    Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul „Info” la adresa de email: afacere17@gmail.com

Leave a Comment